Benriach Distillery

Benriach Distillery

En skjult perle i Speyside

Benriach er et fascinerende destilleri i det nordlige Speyside, bygget i 1898 af John Duff. Siden starten har destilleriet haft en unik tilgang til whiskyfremstilling, med sine tre stilarter; klassisk speyside whisky uden røg, røget højlandswhisky og tredobbelt destilleret. Kombineret med destilleriets overvældende udvalg af fade fra hele verden, gør det destilleriets whiskymagere i stand til at skabe nogle af de mest komplekse whiskyer i Speyside.

Denne tradition fortsætter i dag under ledelse af Master Blender, Rachel Barrie. Benriach er historien om en skjult perle i Speyside, der stille og roligt afslører sine skatte, som kan opdages og nydes.

De eksklusive fade

Benriach besidder en imponerende samling af enestående Speyside single malts, der daterer tilbage til 1966. Denne enestående beholdning gør det muligt for destilleriet at skabe udtryk med en spændende sammensætning af forskellige fadtyper. Derfor anvendes tre fadtyper i 10 og 12 år gamle udtryk, og fire fade i de ældre og sjældne whiskyer.

Warehouse 13 er det ældste oprindelige dunnage-lager fra 1898, da destilleriet blev bygget og vogter over nogle af de sjældneste skatte i destilleriets udvalg af fadtyper.

  • Benriach – The Original Ten

  • Benriach – The Smoky Ten

  • Benriach – The Twelve

  • Benriach – The Smoky Twelve

“THE TWENTY ONE, THE TWENTY FIVE AND THE THIRTY YEAR OLD ARE JUST THE DEEPEST, RICHEST EXPRESSION OF BENRIACH ON EVERY LEVEL FROM THE FRUIT, MALT AND OAK AND ADDED LAYERS OF SMOKE.”

  • Benriach – The Twenty One

  • Benriach – The Twenty Five

  • Benriach – The Thirty

Historien

I 1890’erne var efterspørgslen på whisky enorm. Det blev betragtet som den mest sikre investering for investorer, og i Skotland blev destilleribyggeri nærmest en mani. John Duff ejede i forvejen Longmorn destilleriet, som han havde bygget i 1894, da han i 1897 påbegyndte byggeriet af Benriach, lige ved siden af Longmorn. Ved færdiggørelsen blev destilleriet blot benævnt Longmorn no. 2. Begge destillerier hentede vand fra samme kilde, og de blev forbundet af en jernbane som transporterede byg, kul, malt og fade mellem destillerierne.

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen, og i slutningen af 1800-tallet revnede ballonen, whiskyindustrien gik i sort, og John Duff blev erklæret konkurs. Et af de blenderfirmaer, som var med til at forcere overproduktionen, var Pattison, Elder & Company, bedre kendt som ”Pattison-brødrene”. Deres transaktioner gik på at sælge lagrene for efterfølgende at tilbagekøbe dem til en højere pris. Og så blev de igen solgt til en endnu højere pris, og så igen tilbagekøbt.

Efter dette store krak, stod industrien tilbage med overproduktion og alt for store lagre – fuldstændig uden harmoni med efterspørgslen. De enorme lagre kombineret med den dårlige britiske økonomi i starten af 1900-tallet var hård for whiskyindustrien. En del af produktionsapparatet blev sat i stå, og antallet af destillerier faldt dramatisk. Mange blev midlertidigt lukket ned, heriblandt BenRiach. Der skulle gå hele 65 år, inden BenRiach atter kom i produktion. Dog blev maltningsgulvene stadigvæk brugt på BenRiach under hele nedlukningsperioden. Her blev der nemlig maltet byg til produktionen på Longmorn, faktisk helt frem til 1998.

Glenlivet Destillers Ltd købte destilleriet i 1960, og efter en modernisering blev det genåbnet i 1965, altså nøjagtig 65 år efter at det var blevet lukket ned på grund af krisen i whiskyindustrien. I 1972 besluttes det, at BenRiach også skulle producere røget whisky. En whisky, som udelukkende var tiltænkt at indgå i firmaets forskellige blends.

I 1978 køber Seagram-koncernen en stor bid af den skotske whiskyindustri, herunder BenRiach, og i 1985 øges antallet af kedelsæt til to.

Først så sent som i 1994 kommer den første BenRiach Single Malt på markedet, da ejerne lancerer ”Heritage Selection” med single malts fra Longmorn, Glen Keith, Strathisla og Benriach.

I 1998 blev gulmaltningen indstillet, og i 2002 lukkede destilleriet helt.

BenRiachs genrejsning
Pernod Ricard satte destilleriet til salg i 2004, og flere interesserede parter bød ind. Det endte med at Billy Walker købte BenRiach sammen med sine sydafrikanske investorer (Intra Trading), og det bliver netop det rutinerede whiskyikon Billy Walker, der forløste destilleriets potentiale. Sammen med produktionsfaciliteterne overtog Billy et stort lager af gammel whisky fra både 1970’erne og 1980’erne.

Produktionen blev startet op umiddelbart efter overtagelsen i 2004, og i september måned blev de første fade fyldt med nydestilleret sprit.

Billys store ekspertise er at udvælge fade og sammensætte dem. Han startede med at kreere forskellige vatninger og aftapninger af både røget og ikke røget single malt. Det blev øjeblikkeligt en kæmpe succes. Året efter lanceres en lang række single cask aftapninger med whisky fra 1960’erne, 1970’erne og 1980’ erne.

Succesen med BenRiach forsatte de kommende ti år. Der blev bragt et hav af forskellige single malts på markedet. Der blev åbnet besøgscenter på destilleriet, og i 2012 startede man igen op med gulvmaltning.

I 2009 blev BenRiach kåret som “Whisky Distiller of the Year”, og i 2015 som “Global Whisky Distiller of the Year”.

Brown Forman kommer til
Som medejere af ”The BenRiach Distillery Company” havde Billy Walker et par sydafrikanske partnere, som i 2015 ønskede at trække sig tilbage fra skotsk whiskyindustri, og man begyndte derfor at søge efter nogle nye ejere til den lille destilleri-gruppe. Det skulle vise sig at gå meget hurtigt, og samme år overtog den amerikanske spirituskoncern Brown-Forman Corporation gruppen bestående af de tre destillerier; GlenDronach, Glenglassaugh og BenRiach.

Destilleriets udrustning
BenRiach er udstyret med en 5,8 tons stor mash tun, otte washbacks (gæringskar) og destilleriet har to kedelsæt. Maks kapaciteten ligger på årligt omkring 2,8 mio. liter, men så meget sprit produceres der slet ikke.

Whiskyen fra BenRiach
Siden Billy Walker tog over i 2004, har der været aftappet et hav af forskellige spændende whiskyer, hvoraf mange i meget små mængder.Ejerne har i dag valgt at tappe en rækker forskellige serier; ”Flagship Range”, der består af klassisk unpeated whisky samt ”Peated Range” som består af røgede whiskyer. Endvidere aftappes løbende en række spændende ”limited releases” samt single casks.